عنوان 20- از نظر سلامتی، آسپارتام یک شیرین کننده بدون قند است که به طور گسترده در چندین نوشیدنی رژیمی، بستنی، محصولات لبنی، غلات صبحانه، خمیر دندان و قطره های ضد سرفه استفاده می شود. طبق گزارش سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA)، میزان مجاز مصرف روزانه آسپارتام 50 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن است.
اگرچه به عنوان یک جایگزین بدون کالری برای شکر محبوب شده است، مزایای سلامتی آسپارتام سال ها مورد بحث بوده است. سازمان جهانی بهداشت در ماه مه دستورالعملهایی را صادر کرد که به مردم توصیه میکرد برای کنترل وزن از مصرف آسپارتام اجتناب کنند، زیرا محققان دریافتند که جایگزین کردن شکر با آسپارتام ممکن است به کاهش وزن طولانیمدت کمک نکند، و آژانس بینالمللی تحقیقات سرطان (IARC) احتمالا برای انسان سرطان زا است.
در جدیدترین مطالعه، محققان مرکز علوم بهداشت دانشگاه تگزاس در سن آنتونیو، ایالات متحده، مصرف آسپارتام مادر و خطر ابتلا به اوتیسم را در کودکانی که در اولین دوره زندگی – در رحم و در دوران شیردهی – در معرض خطر ابتلا به اوتیسم قرار گرفتند، ارزیابی کردند.
اختلال طیف اوتیسم (ASD) یا اوتیسم یک اختلال عصبی و رشدی است که بر یادگیری، رفتار و ارتباطات تأثیر می گذارد. این بیماری اغلب یک اختلال رشد نامیده می شود زیرا کودکان اغلب در دو سال اول زندگی خود به آن مبتلا می شوند.
تیم تحقیقاتی داده های 235 کودک مبتلا به اختلالات طیف اوتیسم را تجزیه و تحلیل کرد و داده ها را با 121 کودک مبتلا به رشد عصبی معمولی مقایسه کرد. برای تعیین مواجهه اولیه شرکت کنندگان با این مواد، محققان از پرسشنامه هایی برای ارزیابی مصرف نوشابه رژیمی یا نوشیدنی های مشابه توسط مادران استفاده کردند.
پسران مبتلا به اوتیسم بیش از سه برابر بیشتر احتمال دارد مادرانی داشته باشند که حداقل یک یا چند وعده نوشابه رژیمی یا معادل شیرین شده با آسپارتام در دوران بارداری یا شیردهی مصرف کرده باشند. محققان نتوانستند رابطه آماری معنی داری در بین دختران پیدا کنند.
محققان گفتند: «یافتههای ما به موارد رو به رشد میافزاید و نگرانیهایی را در مورد آسیب احتمالی به فرزندان مادرانی که نوشابههای رژیمی/نوشیدنیهای رژیمی مصرف میکنند یا آسپارتام در دوران بارداری مصرف میکنند، افزایش میدهد.
این مطالعه ثابت نمی کند که نوشیدن نوشابه رژیمی باعث اوتیسم در کودکان می شود.
شارون پارتون فاولر، محقق ارشد این مطالعه، گفت: “مطالعه ما علت علّی را ثابت نمی کند، و همچنین ثابت نمی کند که مصرف گازهای رژیم غذایی توسط مادر، به ویژه آسپارتام، در دوران بارداری یا شیردهی، خطر ابتلا به اوتیسم را در کودک افزایش می دهد، اما به همان اندازه عمل می کند. یک حکایت هشداردهنده./ایسنا